Gotowanie to sposób na życie...
W konkursie wzięli udział uczniowie wszystkich profili szkół gastronomicznych z Iłowy Żagańskiej, Nowej Soli, Sulechowa, Szprotawy, Świebodzina, Zielonej Góry, Żar i Gubina.
Ci młodzi ludzie twierdzą, że gotowanie jest ich pasją, możliwością eksperymenowania ze smakami oraz okazją do wyrażenia siebie.
Dla Bartka Łagowskiego i Marioli Wyrwoł, zdobywców III miejsca z Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych, konkurs był niesamowitym przeżyciem. „Dzięki niemu nauczyliśmy się wielu nowych rzeczy i poznaliśmy czystego ducha rywalizacji.Udział w nim to safysfakcja, ale też dobra zabawa. Wiemy, że nasz pieróg z farszem mięsno-warzywnym, podany z dwoma sosami, wszystkim bardzo smakował. Dziękujemy naszym nauczycielkom, pani Teresie Faryniarz, pani Małgorzacie Bartosz i pani Magdzie Magryn, które nas do niego przygotowały.”
W zespole siła
Jak mówi pani Wioletta Telicka, nauczyciel ZSLiT, „konkurs ten był olbrzymim przedsięwzięciem organizacyjnym, wymagającym zaangażowania wielu osób – nauczycieli, uczniów i pracowników naszej szkoły. Myślę, że sprostaliśmy stawianym nam wymaganiom i zaprezentowaliśmy się z jak najlepszej strony.”
Dyrektor ZSLiT, pan Mirosław Siergiej, podkreśla wielki wkład finansowy Starostwa Powiatowego w Krośnie Odrzańskim – „Bez tego wsparcia niemożliwe byłoby odpowiednie przystosowanie naszych pracowni gastronomicznych, które, jak się okazało, musiały zostać na tę okoliczność wyremontowane.”
Maliny, chilli i czekolada
Jury w składzie: przewodnicząca – pani Beata Niemiec: Dyrektor Delegatury w Zielonej Górze, Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wlkp.,z-ca : pani Irena Mucha, przewodnicząca Komitetu Głównego Konkursu, pan Józef Ulewiński z restauracji „Tercet” w Gubinie oraz dwóch nauczycieli wybranych drogą losową spośród opiekunów uczestników konkursu, nie miało łatwego pieroga do zgryzienia. W ocenie musiało także docenić nowatorskie i bardzo wyszukane podanie wszystkich dań, a dekoracje takie, jak malinowa lawa wylewająca się z kieliszka, fioletowe bratki i papryczka chilli na sosie czekoladowym potęgowały doznania smakowe.
Wygrały chińskie pierożki wonton na dwóch sosach z sufletem ze szpinaku uczniów Anity Demki i Patryka Bezrąka z Zespołu Szkół Zawodowych ze Szprotawy, a na drugim miejscu znaleźli się Ewa Łobazewicz i Emil Tukiendorf z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie z sakiewkami dim sum nadzianymi mięsem wieprzowym i krewetkami, trzecie miejsce zaś przypadło w udziale szkole gospodarzy konkursu.
Wisienka na pierogu kontra kebab
Nagrody i dyplomy zwycięzcom konkursu wręczali Starosta Krośnieński pan Mirosław Glaz
i Przewodnicząca Rady Powiatu Krośnieńskiego pani Danuta Anioł.
Podziękowania należą się pani Wandzie Juskowiak za ufundowanie nagród i panu Józefowi Ulewińskiemu z restauracji „Tercet” za aktywny udział w pracach Komisji Konkursowej.
Dzięki takim inicjatywom można mieć nadzieję, że frytki, kebaby i hamburgery nie zdominują polskiej kuchni i narodowych gustów.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?