W skrócie
Domowy piernik z kawą na oleju pozostaje długo wilgotny i można zrobić go na dużą blachę. Od lat go przygotowuję, choć czasem modyfikuję, dodając do niego bakalie. Świetnie sprawdzają się rodzynki namoczone w kawie lub brandy. Do masy można także posiekać orzechy włoskie. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na piernik z kawą i orzechami laskowymi, który również urozmaici wieczerzę wigilijną. Ważne, aby używane składniki miały temperaturę pokojową.
W galerii można zobaczyć etapy przygotowania piernika z kawą
Piernik z kawą – prosty przepis na świąteczne ciasto
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut, w tym 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 72 g cukru białego,
- 160 g płynnego miodu,
- 100 g oleju,
- 150 ml kawy,
- 3 jajka,
- 320 g mąki pszennej,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 10 g kakao.
Jak zrobić piernik z kawą na oleju?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiłam do nagrzania na 175° Celsjusza z opcją grzania góra-dół na środkowej półce.
- Następnie ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego.
- W międzyczasie odmierzyłam i przesiałam mąkę pszenną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao.
- Do ubitych jajek wlałam powoli olej, zaparzoną kawę i miód. Gdy składniki się połączyły, dosypywałam po jednej łyżce mąkę pszenną, aż do uzyskania gęstej masy na piernik.
- Kwadratową formę do pieczenia 26 × 26 cm wysmarowałam odrobiną masła, wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę na piernik z kawą do foremki. Jeśli chcecie uzyskać wyższe ciasto, to możesz upiec je w tortownicy lub keksówce.
- Piernik z kawą wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut. Piernik kawowy znacznie urośnie.
- Warto zrobić test suchego patyczka, czyli wbić wykałaczkę i sprawdzić, czy w środku jest upieczony. Jeśli nie, to wierzch formy należy przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec jeszcze 10 minut.
Świąteczny piernik na kawie zbożowej
Jeśli planujesz podawać ciasto dzieciom to zamiast „prawdziwej” kawy zaparzanej w kawiarce lub zalanej wrzątkiem dobrej jakości kawy rozpuszczalnej, możesz użyć kawę zbożową. Kawa zrobiona ze zmielonych zbóż będzie także znakomitą alternatywą dla osób stroniących od kofeiny.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?