Do zamku w Kliczkowie na Dolnym Śląsku zjechali się najwięksi restauratorzy z całego kraju, by ocenić umiejętności kulinarne uczestników konkursu. Jego organizatorem była m.in. Fundacja Bory Dolnośląskie i Zamek Kliczków, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Zobacz też: X Targi Jadła w Wielisławicach [ZDJĘCIA]
Impreza trwała od piątku i miała pokazać potencjał kulinarny regionu, kultywowanie tradycji kulinarnych, szczególnie wśród młodzieży. Dlatego na pierwszy ogień poszli uczniowie szkół gastronomicznych, o nagrody walczyli też profesjonaliści ze znanych restauracji z całego kraju, ale i amatorzy. - Tematem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych była łata wołowa- mówił Mariusz Szwed, ambasador marki Master Cook, który wraz z 11 osobowym jury oceniał przygotowane kociołki, czyli dania jednogarnkowe.
Nagrodę za najlepszy pasztet otrzymała w tym roku Ewa Matuszewska, właścicielka Gospodarstwa Rolnego w Łazie. Pani Ewa na swoim stoisku prezentowała również własnoręcznie pieczony chleb staropolski, przetwory z dyni, jabłek, i buraków. Stowarzyszenie Łaz Zielony Las, zgarnęło też pierwszą nagrodę za gulasz. Drugie miejsce zajął „kociołek” przygotowany przez sołectwo Sanice w gminie Przewóz. Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej w swojej kategorii wywalczyli trzecie miejsce.
W jury jako vip zasiadła Sylwia Biały, finalistka konkursu Hell’s Kitchen z 2014 roku, oraz Łukasz Budzik, finalista Top Chef, szef kuchni Mennicza Fusion.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?