Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem Katarzyny Jaworek
Składniki
400g fasoli Jaś
1/2 kg szynki wędzonej
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 cebula
1 pomidor
1/2 strąka papryki czerwonej
1/2 strąka papryki żółtej
1/2 strąka papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150g makaronu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
oliwa
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie
Fasolę przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do fasoli. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do gotującej się fasoli. Razem gotować około 30 minut.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Warzywa i szynkę dodać do wywaru. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Całość gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodać do gotującej się potrawy. Gotować 10 minut. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.