Jedzenie na śmietnikach! Zobacz, co można było znaleźć po świętach w kubłach w Żaganiu!

Małgorzata Trzcionkowska
Małgorzata Trzcionkowska
Po świętach sporo jedzenia trafiło na śmietniki.
Po świętach sporo jedzenia trafiło na śmietniki. Małgorzata Trzcionkowska
W niedzielę (27 grudnia 2020) i w poniedziałek na śmietnikach wylądowały potrawy, które nie zostały zjedzone w czasie świąt Bożego Narodzenia. W kubłach można było znaleźć pieczywo, banany, śledzie i inne rzeczy. Dzięki nim prawdziwą ucztę miały szczury, a na obrzeżach miasta dziki, które przetrząsają kubły w poszukiwaniu żywności.

Gdy w kuble lub obok kubła leży cały bochenek chleba, aż serce boli. A przecież chleb można zmrozić, a po rozmrożeniu jest tak samo dobry, jak przed.
Zamrozić można również inne potrawy.
Brązowe banany nadal są dobre i można je po obraniu ze skórki zamrozić. Można też usmażyć z nich placki, upiec w piekarniku, zrobić lody z bananami - co komu przyjdzie do głowy.

Bank Żywności SOS w Warszawie radzi, jak nie marnować żywności:

  • przed wyjściem do sklepu sporządź listę zakupów, aby w sklepie nie ulegać pokusie kupowania zbyt wielu produktów.
  • W sklepie uważaj na promocje – nie oszczędzisz na tym, jeżeli kupisz w promocji
  • za dużo produktów, a potem je wyrzucisz.
  • Przed wyjściem na zakupy zjedz posiłek. Będąc głodnym kupisz więcej, a dodatkowo w koszyku znajdzie się kilka zbędnych produktów. Staraj się także wybrać odpowiednią porę na zakupy. Zmęczenie po pracy i świątecznych porządkach, duża ilość klientów w sklepie podświadomie wymusza na nas szybkie i nieprzemyślane zakupy.
  • Zanim włożysz produkt do koszyka, sprawdź jego termin ważności – wybierz tę żywność, którą zdążysz skonsumować.
  • Prawidłowo przechowuj produkty. W lodówce przechowuj produkty na odpowiednich półkach. Stosuj zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”.
  • Na etapie przygotowywania potraw, zadbaj o to, aby gotowe już smakołyki były
  • odpowiednio przechowywane, np. sałatka jarzynowa w lodówce.
  • Warto również zastosować proste zasady przechowywania żywności – a mianowicie
  • mrożenie. Do mrożenia nadają się słodkie wypieki, mięsa i warzywa. W ten sposób
  • można też przechowywać sałatki, o ile nie doda się do nich majonezu. Po świętach
  • można wymyślać różne pasty jajeczne.

Wyrzucając jedzenie marnujemy pieniądze, ogromne ilości wody
i energii koniecznej do jej produkcji, transportu, przechowywania
oraz przygotowania potraw.

Dlatego tak ważne jest ograniczenie wyrzucania
jedzenia do kosza. Co można zrobić? Gotować z resztek i dzielić się jedzeniem z innymi.

Czytaj również na naszym portalu

Zobacz film TVN 24/x-news "Marnujemy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Senat chce nakłonić sklepy do oddawania jedzenia"

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie