Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze zaskoczyli swoimi daniami. Będą szkolić się z finalistką Piekielnej Kuchni

mt
Katarzyna Jakubów i Amanda Siekierska wyczarowały przepyszny „Przysmak myśliwego” i wygrały konkurs.
Katarzyna Jakubów i Amanda Siekierska wyczarowały przepyszny „Przysmak myśliwego” i wygrały konkurs. ZAS Iłowa
Młodzież ZSP wzięła udział w IV festiwalu kulinarnym Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” na zamku w Kliczkowie i zajęła pierwsze miejsce. Nagrodą są warsztaty kulinarne, które poprowadzi Sylwia Biały, finalistka programu Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia.

Młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej wzięła udział w IV festiwalu kulinarnym Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” na zamku w Kliczkowie.
Przyjechały kulinarne gwiazdy z całej Polski: finalistki programu telewizyjnego Hell´s Kitchen Polska Sylwia Biały, Top Chef – Agnieszka Buch, a także utytułowani szefowie kuchni i przedstawiciele branży gastronomicznej.

Dzięki temu, że konkurs odbywał się w nowej formule, uczniowie byli świadkami powstawania oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji, z użyciem ciekłego azotu i cyrkulatora Sous Vide - to nowoczesna metoda, służąca zarówno do obróbki termicznej, jak i do przechowywania żywności. System składa się z dwóch części: urządzenia wytwarzającego próżnię oraz cyrkulatora temperatury. Pierwszym etapem przygotowywania żywności tą techniką jest zamknięcie jej w hermetycznym opakowaniu próżniowym. Następnie produkty gotuje się w cyrkulatorze w temperaturze znacznie niższej, niż 100°C, co gwarantuje zachowanie intensywnego smaku i aromatu potrawy.

Uczniowie byli świetni
Uczniowie ZSP Krzysztof Kochański i Maciej Żurek wystąpili w konkursie finałowym dla uczniów szkół gastronomicznych, którego przedmiotem była przekąska zimna i danie główne.
Zaprezentowali przepiórkę na ragout z dyni w gnieździe warzywnym serwowana z pieczonymi ziemniaczkami i sosem jagodowym oraz pasztet z żurawiną i galaretką malinową.
W kategorii „Dania jednogarnkowe” szkołę reprezentowały uczennice Katarzyna Jakubów i Amanda Siekierska. Wyczarowały przepyszny „Przysmak myśliwego” i wygrały konkurs , zajmując pierwsze miejsce. W imprezie brały udział szkoły gastronomiczne z całego kraju.

Warsztaty w nagrodę
Fundacja Bory Dolnośląskie we współpracy z ZSP w Iłowej 13 grudnia zorganizuje warsztaty kulinarne z udziałem finalistki poleskiej edycji Hell’s Kitchen Sylwią Biały. - Zapraszamy do udziału uczniów klas III gimnazjów i ich rodziców - zachęca nauczycielka ZSP Krystyna Kozińska Bendiuł. - Ilość miejsc jest ograniczona, więc warto szybko się zgłosić!

Przepis na najlepszy przysmak myśliwego
Składniki: 1 kg mięsa z dziczyzny (ewentualnie łopatki , szynki, karkówki), 1 kg kiełbasy myśliwskiej, 4 marchewki, 6 ziemniaków, 1 kg kapusty kiszonej, 2-3 ogórki kiszone, korzeń selera, korzeń pietruszki, 15 dkg grzybów suszonych lub świeżych ( mogą być pieczarki), 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziaren kminku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku, przyprawa do dziczyzny, sól do smaku, pieprz świeżo mielony, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, owoce jałowca (można pominąć).
Sposób wykonania:
Mięso umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię , posypać przyprawą do dziczyzny i chwilę smażyć. Nastawić wodę. Do gotującej się wody wrzucić podsmażone mięso, przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, pietruszkę, seler pokrojony w kostkę oraz marchewkę w talarki. Gotować 40 min. Jeżeli używamy grzybów suszonych, trzeba je namoczyć na noc, potem lekko obgotować, pokroić, usmażyć z cebulą i wrzucić do mięsa. Jeżeli używamy pieczarek, pokroić je na kawałki, usmażyć z cebulą i dodać po ugotowaniu kapusty. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Kapustę wypłukać dwukrotnie, odcisnąć, posiekać, zasypać kminkiem i razem z ogórkami wrzucić do mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować do miękkości wszystkich składników.
Przyprawić papryką w proszku , tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i w osobnym garnku ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie . Odlać wodę i wrzucić ugotowane ziemniaki do zupy. Gotową zupę zaprawić śmietaną i mąką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zagan.naszemiasto.pl Nasze Miasto