Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne pokazy w Iłowej! Pamiętacie je jeszcze? Tak młodzi adepci sztuki kulinarnej tworzyli obłędne potrawy! Przypominamy paskę bukowińską

Małgorzata Trzcionkowska
Małgorzata Trzcionkowska
Zobacz kolorowy pokaz kulinarny! Sprawdź przepis na paskę bukowińską, zaproponowany przez młodych gastronomików z Iłowej
Zobacz kolorowy pokaz kulinarny! Sprawdź przepis na paskę bukowińską, zaproponowany przez młodych gastronomików z Iłowej Małgorzata Trzcionkowska
Przed pandemią młodzież z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Iłowej raz w roku szykowała wraz z nauczycielami niezwykłe, tematyczne pokazy kulinarne. Tworzyli nie tylko cudowne, wykwintne potrawy, ale równie ważna była ich prezentacja. Zobaczcie, jak wyglądał pokaz kuchni fusion z 2014 roku!

Szkołę stać było na organizację drogich pokazów kulinarnych tylko raz w roku. Zwykle w gromadzeniu kosztownych składników pomagali sponsorzy. W 2014 uczniów wsparło żagańskie starostwo, lokalny bank i mleczarnia z Żar. Dzięki nim udało się przygotować naprawdę wspaniałe dania.

Kuchnia fusion lubuska

Pokaz został podzielony na trzy grupy. W pierwszej była kuchnia lubuska. - Na naszym terenie osiedlili się ludzie z różnych zakątków - tłumaczyli uczennice Natalia Kołodziejczyk, Adam Walkosz i Sylwia Bieniek. - Na naszym stole można znaleźć na przykład potrawę górali czadeckich. To paska bukowieńska. Jest też ciasto leśny mech i gołąbki w liściach winorośli. To prawdziwa i ciekawa fuzja smaków.

Fusion orientalnie

Młodzi kucharze przygotowali też orientalną odmianę kuchni fusion. Łączącą elementy potraw indyjskich, chińskich, japońskich, tajskich, czy tureckich. Zaproponowali między innymi krewetki w sosie pomarańczowym i makaron ryżowy z łososiem. - Przyprawy są oryginalne - podkreślali. - Kupiliśmy je przez internet, w specjalistycznych sklepach.

Kuchnia molekularna

Klasa pierwsza technikum żywienia wybrała kuchnię nie z tej ziemi, z dymiącymi dzbankami, do których trafił suchy lód. - Połączyliśmy różne smaki i różne rodzaje potraw - tłumaczą pierwszaki. - Chcieliśmy osiągnąć efekt nowoczesności.

Przepis z Iłowej

Uczniowie podali nam przepis na paskę bukowińską, którą prezentujemy Czytelnikom.
Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • pół litra mleka,
  • 5 dkg drożdży,
  • rodzynki,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka masła.

Mąkę należy przesiać. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka i wlać do mąki. Cukier ubić z jajkami i wlać do ciasta. Dodać pozostałą część mleka. Wszystko razem mieszać tak długo, aż ciasto nie zacznie odchodzić od miski. Następnie dodać rodzynki, roztopione, chłodne masło. Ciasto zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. Następnie wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blachę. Zostawić na 20 minut, żeby wyrosło. Górę posmarować żółtkiem, aby chleb ładnie wyglądał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Smacznego!

Czytaj również na naszym portalu

Zobacz film x-news o zapaści kateringu biznesowego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zagan.naszemiasto.pl Nasze Miasto