Karolina Staszewska i jej Koralinkowe torty są znane w całej Polsce i nie tylko. To utytułowana mistrzyni cukiernictwa, która na co dzień pracuje w sądzie, a po pracy realizuje swoją pasję. Bierze udział w zagranicznych szkoleniach oraz zbiera nagrody w konkursach cukierniczych w Polsce. Specjalnie dla naszych Czytelników przygotowała świąteczny przepis na efektowne ciasto z kurczakiem - niespodzianką.
Zając, kurczak lub baranek
- Babka niespodzianka kryje w sobie wielkanocny atrybut - opowiada pani Karolina. - Można zrobić zielonego zająca, czy brązowego baranka. Ja zrobiłam żółtego kurczaczka, ale wybór ostatecznie należy do Was.
Przepis na świąteczne ciasto pani Karoliny Staszewskiej
Najpierw pieczemy pierwszą babkę, na którą potrzebujemy:
- 200 g masła 82%
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Aromat śmietankowy
- Barwnik spożywczy słoneczną żółć
Przygotowanie
Masło ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, do której dodajemy po 1 jajku, za każdym razem przez chwilę miksując masę. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Później aromat i barwnik tak, aby uzyskać interesujący nas kolor.
Masę przekładamy do keksówki o długości 30 cm, którą najpierw wykladamy folią aluminiową, na której rozprowadzamy ręczniczkiem papierowym łyżkę oleju. Posypujemy blaszkę delikatnie mąką lub bułką tartą. Wlewamy surowe ciasto do blaszki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż patyczek, którym nakłuwamy ciasto, będzie suchy. Po wystudzeniu ciasta kroimy je na kromeczki i wycinamy w nich kształt kurczaczka.
Wtedy możemy zrobić drugie ciasto, do którego potrzebujemy:
- 250 gram masła
- 225 gram cukru
- 5 jajek
- 340 gram mąki pszennej
- Aromat śmietankowy
- Łyżeczkę proszku do pieczenia
Druga babka
Wyrabiamy ciasto tak samo, jak pierwszą babkę. Przygotowujemy formę, jak wcześniej, a jej dno smarujemy białym ciastem. Na to układamy wycięte wcześniej kurczaki, jeden za drugim. Całość uzupełniamy pozostałym, surowym ciastem, które wlewamy do blaszki. Jak poprzednio pieczemy babkę w temperaturze 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyciągamy ją z formy, odrywamy folię. Na górę robimy polewę, do której potrzebujemy 2 białe czekolady.
Rozpuszczamy je w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Do ciepłej czekolady wlewamy 100 ml zimnej śmietany kremówki i energicznie mieszamy. Uzyskaną masą polewamy babkę, wierzch posypujemy rozkruszonymi kawałkami babki, która nam została po wycięciu kurczaczków.
Do tego możemy ułożyć na babce migdały w białej czekoladzie, dostępne w marketach, które będą imitowały kurze jajka.
Przepis brzmi bardzo smakowicie. Z pewnością go wypróbujemy. Dziękujemy pani Karolinie i jeszcze raz w imieniu Czytelników życzymy cudnych i spokojnych świąt.
Czytaj również na naszym portalu
Zobacz film x-news Skosztuj Lubuskie Smaki
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?