2 z 23
Poprzednie
Następne
Wielkanoc w Żaganiu! Przepyszne przepisy na świąteczne potrawy i nie tylko górali czadeckich!
Bukowińskie przepisy
Paska, czyli bukowińska baba lub chleb Składniki: 2 kg mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 5 dag drożdży ok. 1,5 l mleka 15 dag rodzynek 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki roztopionego masła Cukier waniliowy Szczypta soli Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Jajka ubić z cukrem, wsypać mąkę, mleko z drożdżami, sól, cukier waniliowy. Zarobić ciasto, dodać olej i masło, po czym ugniatać, na koniec wsypać rodzynki. Ciasto zostawić na około 30 min. Do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na blachę, czekać aż wyrośnie ok.20 min. Jajko rozbić i posmarować wierzch ciasta. Piec ok.1 godz. W temp. 180 stopni Celsjusza