Wielkanoc w Żaganiu! Przepyszne przepisy na świąteczne potrawy i nie tylko górali czadeckich!
Bukowińskie smaki
Chleb na zakwasie Składniki: 1 kg maki żytniej 3 dag drożdży 2 szklanki serwatki 1 słoiczek zakwasu szczypta soli Wykonanie: Drożdże, serwatkę, zakwas, sól wymieszać i pozostawić na ok. 30 min. Następnie dodawać mąkę i mieszać wpuszczając w ciasto powietrze ok. 15 min. Wyrobione ciasto pozostawić na 6 godzin, aby wyrosło, następnie dawać na blachy i piec ok. 1 godziny w 180 stopni (najlepiej w piecu chlebowym). Po wyciągnięciu z piekarnika chleb można posmarować ubitym jajkiem, aby miał ładny kolor. Z surowego wyrobionego ciasta odłożyć 1 słoiczek, który będzie dodawany przy następnym razie (przechowywać w lodówce). Chleb pszenny Składniki: 1,5 KG mąki, 5 dag drożdży, 3 jaja, 10 dag cukru, łyżka soli, 3 szklanki mleka, ćwierć szklanki oleju. Wykonanie: Drożdże, jaja, cukier i mleko połączyć razem, dodać do mąki z solą i wyrobić ciasto. Dodać olej i powtórnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia, 2 razy przygnieść ręką jak wyrośnie i za trzecim razem wyrobić. Uformować 4 wałki i zapleść warkocz. Piec na blaszce 1 godzinę w temperaturze ok. 200 stopni.